kunst-en-cultuur-zandvoort Close up van street art van Hugo Kaagman

Kunst & Cultuur in Zandvoort

Verken het eigenzinnige karakter van Zandvoort in kunstwerken en de Zandvoortse cultuur. Ontdek de werken in de openbare ruimte en dompel je in de race-, vissers- en strandcultuur.

Kunstwerk van Streetart Frankey op het Zandvoortse South Beach

Kunstzinnig en eigenzinnig

Zandvoort is een kunstenaarsdorp. Dat het strand en de zee een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn, blijkt uit de vele galerieën en de 2 musea die je in het dorp kunt vinden. Naast deze galerieën en musea, waar je kunst kunt bewonderen, staan er verspreid door Zandvoort ook meerdere beelden. Maar behalve de kunst heeft Zandvoort een geheel eigen cultuur. Gevormd door de geschiedenis, vind je in Zandvoort met het strand, het circuit en het dorp een eigenzinnige vissers-, race- en strandcultuur.

Schitterende muurschilderingen

Ik heb nooit geweten dat Zandvoort zoveel kunst in de openbare ruimte heeft. De beschilderde poortjes naar het oude centrum, de schitterende muurschilderingen bij het Van Fenemaplein en de te gekke kunst van Street art Frankey op South Beach. Heel gaaf!

– Nadine-

Close up van street art van PipSqueak was here

Musea & Ateliers

Buste van dorpsomroeper Klaas Koper voor het Zandvoorts Museum Zandvoorts Museum

Hedendaagse en eigentijdse kunst

Het Zandvoort Museum is het artistieke epicentrum van Zandvoort. Het museum in het centrum van Zandvoort heeft een wisselende expositie van schitterende kunst, variërend van schilderijen tot beeldhouwwerken. Ook beheert het museum de kunstcollectie van Zandvoort. Deze is als vaste collectie te bezichtigen. Daarnaast vind je in het museum twee stijlkamers, die een kijkje geven in de geschiedenis van het dorp.

Twee kinderen buigen zich over een vitrine met gejutte spullen in het Zandvoortse Jutters Muzeeum Jutters Mu-Zee-um

Tanden, raketten en zeedieren

Regelmatig spoelen er objecten aan op het Zandvoortse strand. Over het algemeen van boord geslagen van schepen op zee. In het Juttersmuseum vind je de meest bijzondere, dingen die op het Zandvoortse strand zijn aangespoeld. Van resten van vliegtuigen en oorlogsmateriaal tot een mammoettand en zelfs een deel van een NASA-raket. Ook kun je in de verschillende aquaria de verschillende Noordzee dieren bekijken. Echt een aanrader voor kinderen!

Portret van Hilly Jansen in haar atelier

Kunstateliers in Zandvoort

De Zandvoortse omgeving blijkt een bron van inspiratie voor een groot aantal creatieve geesten. Acteurs, muzikenten, beeldend kunstenaars: Zandvoort heeft er legio voortgebracht. Het is dan ook niet vreemd dat er in het dorp een groot aantal ateliers (op afspraak) te bezoeken zijn, waar het werk van de kunstenaars te zien en te koop is.

Kunst in de openbare ruimte

Beeldenroute

Kees Verkade, Marlene Sjerps, Edo van Tetterode en Charlotte van Pallandt zijn bekende namen in de kunstwereld. Zij spelen ook een belangrijke rol in het kunstdecor van Zandvoort. Verspreid door Zandvoort staan 32 beelden van hun hand en van die van andere bekende kunstenaars. Daarmee is Zandvoort is een groot openluchtmuseum. In het Zandvoort Museum kun je ook een route aanschaffen die je langs de beelden leidt.

Street art van Hugo Kaagman bij de kippentrap langs de zeestraat Haal de route bij het Zandvoorts Museum

Street Art

Behalve beelden in de openbare ruimte, kun je sinds 2024 ook genieten van schitterende street-art. Op verschillende plekken in Zandvoort zijn murals geplaatst tijdens het Street art festival. Je vindt de kunst o.a. op de muur van restaurant Mel’s Pintxos vlakbij het station, het oude dolfirama gebouw naast het Palace Hotel en de verschillende boogjes aan de Engelbertstraat. Een complete route is verkrijgbaar bij het Zandvoorts museum.

Vissershuisje in Zandvoortse sloppie Sloppieswandeling

Sloppies: oude straatjes en vissershuizen

Zandvoort is een vissersdorp. En in het centrum kun je dat nog op verschillende plekken zien. Want hoewel bijna de volledige boulevard is de tweede wereldoorlog werd verwoest, zijn veel oude vissershuisjes bewaard gebleven. Via het Zandvoorts Museum kun je met een gids een tour langs deze huisjes, door de sloppies van Zandvoort lopen. De gids vertelt je alles over de visserstijd en over de huizen die je onderweg passeert.

Buitenexpositie op de boulevard

Buiten expositie op de boulevard

Gedurende het jaar kun je op het Badhuisplein of op de boulevard ook een buitenexpositie bekijken. Deze wisselende exposities worden verzorgd door het Zandvoorts Museum en kun je gratis bezoeken.

close up van de plaquette op het monumentale raadhuis

Monumentale gebouwen

Zandvoort is een dorp met prachtige monumentale panden, rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Alleen al op de Haarlemmerstraat en de Kostverlorenstraat vind je vele fraaie verandawoningen, waar vroeger vakantie werd gevierd. De meeste huizen zijn gebouwd in het begin van 1900 en dragen namen als Villa Lands End en De Zeemeermin. In totaal heeft Zandvoort 11 rijksmonumenten en 203 gemeentelijke monumenten.

Verschillende culturen in Zandvoort

Dutch Grand Prix op Circuit Zandvoort

Racecultuur

Onlosmakelijk verbonden met Zandvoort is het racen. Eens per jaar is de kustplaats het epicentrum van de racewereld en gaan beelden van de Dutch Grand Prix de hele wereld over. Met de rijke racegeschiedenis is de racecultuur onderdeel geworden van de Zandvoortse cultuur. Het circuit, de verhalen, de memorabilia en het racemonument dragen daar allemaal hun steentje aan bij.

Wandelaars op het strand met een kiter in zee

Strandcultuur

Met de opkomst van de badhuizen is de strandcultuur gegroeid en niet meer verdwenen. Het buitenleven, zand in de huizen, gure wind en warme zonnestralen. Strandjutten en watersporten, mensen kijken op het strand en zeevonk spotten op een warme zomernacht. Het hoort allemaal bij Zandvoort en is in het Zandvoortse DNA verweven.

Vrouw met een haring met uitjes Naar de route

Visserscultuur

Zandvoort is van oorsprong een vissersdorp en dat zie je nog op verschillende plekken terug. In het centrum kun je wandelen door de ‘sloppies’ langs de oude vissershuisjes en in het najaar zie je Zandvoorters met netten vissen op garnalen. Het is dan ook niet vreemd dat in het wapen van Zandvoort 3 haringen verwerkt zijn en Zandvoorters ook wel Scharrekoppen genoemd worden. Vandaag de dag is een groot deel van de route die de vissersvrouwen naar Haarlem liepen nog altijd te wandelen of fietsen.

Haarlem Cultuurstad

Cultuurstad Haarlem ligt op 10 minuten met de trein vanaf Zandvoort. Met de Grote Kerk, verschillende musea, podia en voorstellingen een ideale stad voor een culturele uitstap in de regio.

Geschiedenis van Zandvoort

Zandvoort heeft een rijke geschiedenis. Van vissersdorp tot mondaine kustplaats.