Zandvoortse specialiteiten
In Zandvoort vind je diverse specialiteiten op het gebied van eten en drinken.
In Zandvoort vind je diverse specialiteiten op het gebied van eten en drinken.
Tijdens jouw wandeling door Zandvoort loop je langs een huis met een oranje kever op het pad met de klep open. Het is de ‘pieper-kever’ van Bram Molenaar, van waaruit hij een Zandvoortse specialiteit verkoopt: echte biodynamische duinpiepers. Het telen van duinpiepers is een eeuwenoude Zandvoortse traditie. De zilte zeelucht en de speciale mineralen in het duinzand zorgen voor een bijzondere smaak. En jij kunt m proeven! Behalve bij Bram, staan duinpiepers ook regelmatig op het menu bij strandpaviljoen Thalassa. Bij mooi weer, op woensdag en zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur.
Een tip speciaal voor de zoetekauwen: de Zandvoortse Plak! Een gebakje om je vingers bij af te likken. De Zandvoortse plak, die eigenlijk de ‘Emma Plak’ heet, is in de jaren ’50 bedacht door een Zandvoortse bakker om de vroegere koningin Emma te eren. De cakerol met aardbeien vulling, is afgetopt met verse bakkers slagroom, amandelschilvers en een stukje perzik. Met als kers op de taart natuurlijk een chocolaatje. Je kunt het gebakje proeven bij Patisserie Chocolaterie Zandvoort, Haltestraat 14. Geniet ervan!
Op de Zandvoortselaan, vlakbij de ingang van de Amsterdamse Waterleidingduinen, vind je De Bijentuin. Hier verkoopt imker Victor Bol heerlijke biologische honing van Zandvoortse bijen. De honing maakt hij zelf, de bijenkasten staan namelijk achter zijn huis in zijn tuin in de duinen. Victor kan hier enthousiast over vertellen. Hij weet enorm veel over wat er groeit en bloeit in de Zandvoortse duinen en doet er alles aan om de bijenpopulatie in Zandvoort te laten groeien. Zijn winkel aan huis is open bij mooi weer, Zandvoortselaan 142.
In de duinen rond Zandvoort groeien veel kruiden en planten die heel goed voor je zijn, een soort superfoods uit de duinen. Zo zit rozenbottel bomvol Vitamine C en zorgt de meidoorn voor een goede doorbloeding. Deze planten vind je terug in de Kruidenthee uit de Zandvoortse Duinen. De thee is heerlijk zacht van smaak en ook nog eens heel goed voor je. Het geeft je weerstand een boost en helpt je immuunsysteem te versterken. De lokale thee is op verschillende plekken in Zandvoort te koop, o.a. bij De Bijentuin, Roompot Zandvoort & Bloemendaal, Cherish Your Style, strandhuisjes van Thalassa, Zenzo yoga en Puurvoetreflex.
Getij bier is een lekker, zomers, blond bier, gebrouwen door twee jonge Zandvoortse ondernemers. Een echte Zandvoortse specialiteit dus. Door het lichte alcohol percentage van 4,5%, het lintje limoen en de subtiele bitter is het het ideale biertje voor in de zon. Echt een geniet momentje als het leven, net als het getij, maar door en door gaat. Te koop via de webshop en bij verschillende locaties in Zandvoort: Mango’s Beach Bar, Thalassa, Tent 6, Bodhi Beach, The Spot, Filoxenia, Le Bar, Rieslinghuis en De Kaashoek.
Zandvoorts Kaatje is de Zandvoortse variant op het bekende ‘Advocaatje’ en is gemaakt van scharreleieren, suiker en inmaak brandewijn. Het Zandvoortse Kaatje is te koop bij De Kaashoek, Haltestraat 38.
De Zandvoortse Zandkorrel: een verrukkelijke bonbon, verkrijgbaar in 2 varianten. De eerste variant van deze specialiteit is de originele, gemaakt van chocolade, schelvispekel likeur en suiker. De tweede variant bevat in plaats van likeur een beetje salmiak. Door de toevoeging van de likeur/ salmiak krijg je een zoutige smaak, passend bij de zee. Heerlijk! De Zandkorrel is een bonbon met geschiedenis. In de tijd dat Zandvoort nog een vissersdorp was, kregen vissers en schelvispekel likeur mee om warm te blijven. Deze drank is een brandewijn die met veel verschillende kruiden op smaak is gebracht. Deze smaken zijn verwerkt in de bonbon. Te koop bij De Kaashoek, Haltestraat 38.
De Zilte Zoete wordt speciaal voor De Kaashoek op ambachtelijke wijze gemaakt. De kaas wordt 14 maanden gerijpt en heeft een rijke smaak. Pikant met een klein zoetje en met grote zoute kristallen: een must voor de echte liefhebber van oude kaas. Te koop bij De Kaashoek, Haltestraat 38.
Een lijst met Zandvoortse specialiteiten is niet compleet zonder haring. In Zandvoort haal je deze bij een van de viskarren in het dorp. Vers van het mes, met of zonder uitjes, precies zoals jij het lekker vindt. Naast haring zijn hier ook andere visgerechten verkrijgbaar, zoals kibbeling of een broodje zalm. Ideaal als smakelijke pauze tijdens een strandwandeling of een bezoek aan het centrum.