Beeldhouwwerk: Floris Molenaar, 1972

Floris Molenaar, 1972

Bronzen beeld Floris Molenaar, eerbetoon aan vissersverleden.

Op het Gasthuisplein, vlak bij het Zandvoorts Museum, staat het bronzen beeld van Floris Molenaar (1841-1927), visser, omroeper en lokale persoonlijkheid. Gekleed in traditionele Zandvoortse klederdracht houdt hij de ‘klink’ vast, het symbool van zijn rol als visafslager. Dit kunstwerk, gemaakt door beeldhouwster Bep Sturm van den Bergh, is een blijvend eerbetoon aan het vissersverleden van Zandvoort.

Een man met vele gezichten

Floris Molenaar, bijgenaamd de Bokkum, begon als visser maar werd later omroeper en visafslager. In de zomer ventte hij samen met zijn vrouw Arendje ‘lekker zuur’ vanaf hun handkar aan de oude Strandweg. Zijn veelzijdigheid en betrokkenheid bij de gemeenschap maakten hem een bekend gezicht in Zandvoort.

Het verhaal achter het beeld

In 1971 kreeg Bep Sturm van den Bergh de opdracht om beelden van Floris en zijn vrouw Arendje te maken. Hoewel ze bedoeld waren voor de Noordbuurt, vonden ze uiteindelijk een vaste plek bij het voormalige gemeentelijke verzorgingshuis. In 1972 werden de beelden onthuld door burgemeester Nawijn en Floris’ achtjarige achterkleinzoon.

Over de kunstenares

Bep Sturm van den Bergh (1919-2006) stond bekend om haar bronzen beeldjes van alledaagse mensen en circusartiesten. Ze woonde in Bentveld en exposeerde haar werk internationaal, waaronder op uitnodiging van Prins Rainier tijdens het Circusfestival van Monte Carlo.

Het beeld van Floris Molenaar herinnert niet alleen aan de rijke vissersgeschiedenis van Zandvoort, maar ook aan de mensen die het dorp kleur gaven. Een stukje levend erfgoed in het hart van het centrum.