Op het Verzetsplein in Park Duijnwijk staat sinds 17 oktober 2002 een indrukwekkend bronzen herdenkingsbeeld, ontworpen door de Zandvoortse beeldhouwer Kees Verkade. Het 1,80 meter hoge beeld toont een staande, naakte man met zijn rechterarm gebogen voor zijn borst, symbool voor kracht en verzet. Zijn linkerarm hangt ontspannen langs zijn lichaam, wat de balans tussen strijd en vrede benadrukt.
Achter het beeld staat een laag, gebogen stenen muurtje met de inscriptie: “verzet – vrijheid – toekomst”. Dit monument eert niet alleen de verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog, maar staat symbool voor alle vormen van verzet, zowel uit het verleden als in het heden en de toekomst.
De onthulling werd verricht door verzetsheld Eric Hazelhoff Roelfzema, beter bekend als de Soldaat van Oranje. Sindsdien speelt het monument een belangrijke rol tijdens de jaarlijkse 4 mei herdenking in Zandvoort.
Een beeld tussen de mensen
Kees Verkade koos er bewust voor het beeld niet op een sokkel te plaatsen, zodat het letterlijk en figuurlijk tussen de mensen staat. Hiermee benadrukt hij dat verzet niet iets afstandelijks is, maar iets van ons allemaal.
Het herdenkingsbeeld op het Verzetsplein blijft een krachtig symbool van vrijheid, rechtvaardigheid en de waarde van verzet – toen, nu en in de toekomst.