Duinen van Zandvoort
Een uniek landschap waar de mooiste routes doorheen lopen zodat je heerlijk kunt wandelen, fietsen en recreëren. Bekijk de routes, lees wat er mag en leer meer over de unieke omgeving.
Een uniek landschap waar de mooiste routes doorheen lopen zodat je heerlijk kunt wandelen, fietsen en recreëren. Bekijk de routes, lees wat er mag en leer meer over de unieke omgeving.
De duinen van Zandvoort vormen een uitgestrekt gebied dat zich kenmerkt door een gevarieerde flora en fauna. En weet je wat deze gebied zo bijzonder maakt? Het lijkt een soort niemandsland waar je wordt overvallen door de rust. Een apart stukje natuur, los van de zee en het ‘vaste land’. Zodra je vanaf het strand met de ruisende zee in je oren over een duin klimt, wordt het windstil. Je hoort de zangvogels en ruikt de verschillende planten en bomen. Ga gewoon even zitten en geniet!
Nergens anders dan in Nederland vind je zandduinen als natuurlijke kustverdediging in combinatie met de rijke en unieke planten en dieren. Helmgras zorgt ervoor dat het zand op zijn plek blijft en de bergen zand niet weg waaien.
Op plekken waar geen helmgras of andere gewassen groeien, ‘wandelen’ de zandbergen door het landschap. Vooral in Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je dit in de zeereep terugzien. Dit zorgt voor een voortdurend veranderend landschap wat ieder bezoek uniek maakt en iedere fietstocht bijzonder. In het bezoekerscentrum leer je meer over duinnatuur. Daarnaast is er ook een gezellig duincafé en kunnen kinderen buiten spelen in een leuke natuurspeelplaats. Kinderen kunnen spelen op de Hazewei en zwemmen in ’t Wed.
De duinen beschermen het land tegen de zee. Zoals je begrijpt moet hier dus zuinig mee om worden gegaan, maar tegelijkertijd delen we ze graag met je. Een gebied waar je van de paden af mag en vrij mag wandelen zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Behalve verharde paden, kun je dus ook zelf de natuur in trekken en het gebied verkennen.
Het gebied ‘Noordduinen’ bij Zandvoort herbergt waardevolle natuur en is geliefd bij bezoekers. De natuur bestaat hier uit een afwisselend mozaïek van graslanden, poelen, enkele bomen, helmvegetaties en paden die veel worden gebruikt of juist zijn dichtgegroeid. Dit gebied kenmerkt zich als een typisch ‘zeedorpenlandschap’ met bijbehorende bijzondere natuur en cultuurhistorische waarde. In de Noordduinen zijn ook diverse oude aardappellandjes te vinden. Sommige zijn dichtgegroeid met struweel maar andere worden nog regelmatig bewerkt en zijn een deel van de tijd begroeid met soorten zoals akkerdistel en teunisbloem.
Vanwege het belang, is het verboden om over de zeereep, de eerste rij duinen na het strand, te lopen. Met uitzondering van een klein stuk tussen Zandvoort en Noordwijk. Tussen strandpaal 73 en 70 vind je natuurreservaat Noordvoort, een stuk strand van 3 kilometer lang waar de natuur zijn vrije loop gaat en mensen verboden zijn. Hier moet je dus de zeereep op en heb je een fantastisch uitzicht over zee aan de ene kant en de waterleidingduinen aan de andere kant.
In het gebied rondom Zandvoort wonen heel veel dieren. Van unieke (trek-)vogels en marterachtigen tot grote grazers als Konikpaarden en Schotse hooglanders. Uniek hierin zijn de Wisenten die vrij rondlopen in het Kraansvlak, een apart deel van het Nationaal Park. Dit gebied is een van de weinige gebieden in Nederland waar je deze Europese Bizon in het wild tegen kunt komen. In het natuurgebied in het zuiden van Zandvoort vind je daarnaast de grootste populatie damherten van Nederland. Absolute hertengarantie dus.
Op een stormachtige dag besloten we de elementen te trotseren en het avontuur aan te gaan. Op naar Noordvoort! Er volgde een bijzondere tocht met ruige kustlandschappen, de serene natuur van de Amsterdamse Waterleidingduinen en rondhuppelend wildlife.
– Stephanie, Amsterdamwalks.nl –
Ontsnap aan de drukte van alledag en geniet van de prachtige flora en fauna.
Tussen de bergen zand lopen talrijke gemarkeerde wandelroutes waar je zelf diverse tochten kunt uitstippelen over brede wandelwegen en smalle, spannende voetspoorpaden. Tijdens jouw wandeling is de kans dat je oog in oog staat met een damhert bijzonder groot. De Waterleidingduinen herbergen namelijk de grootste populatie damherten van Nederland.
Tijdens een wandeling door AWD is de kans ook groot dat je een kijkje in het verleden van het gebied kunt nemen. Zeker als je van de paden af gaat. In het gebied liggen nog altijd heel veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog verscholen.
Tijdens de paartijd van de herten, in oktober, worden verschillende wandelingen met gids georganiseerd. Tijdens deze wandelingen krijg je de kans om de bronsttijd van dichtbij mee te maken. Het ‘knurren’ (de lokroep), het jagen en met een beetje geluk ook het vechten van de herten.
Met de gids zijn we de duinen ingelopen op zoek naar herten. Niet dat we hoefden te zoeken, want ze lagen direct bij de ingang al naast het pad. Het was goed te merken dat het bronsttijd was. Regelmatig hoorde je de herten brullen, of ‘knurren’ zoals de gids vertelde. Na ongeveer 30 minuten lopen van de paden af kwamen we bij een plek waar de herten zich verzamelde. Heel gaaf om de dieren te horen, te zien jagen en zelfs te zien vechten! Het knallen van de geweien was enorm indrukwekkend.
– Annika –
Parkeren kan op het terrein bij de ingang van de AWD, op P-de Zuid en aan de boulevard in Zandvoort, bij Parnassia aan zee en bij bezoekerscentrum De Kennemerduinen
Wil je meer weten over de duinen, boek dan een wandeling met gids. Hij kan je alles vertellen over het gebied. Er zijn verschillende wandelingen te boeken via Waternet en via het bezoekerscentrum.