Amsterdamse Waterleidingduinen bij ondergaande zon

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen grenzen aan het zuiden van Zandvoort. 38km2 Amsterdams grondgebied waar je fantastische wandelingen kunt maken. In alle vrijheid tussen de herten en vossen, en van de paden af.

Wandelaar in de Waterleidingduinen op de rug gezien

Struinen door de duinen

Waar vind je ruimte en rust in de drukke Randstad? Juist, in de Amsterdamse Waterleidingduinen! Een uniek gebied, want je mag je hier buiten de gebaande paden begeven waardoor je dus letterlijk kunt struinen door de natuur. Een grotere verscheidenheid aan planten kom je nergens anders in Nederland tegen. Ook de fauna is goed vertegenwoordigd: meer dan 100 verschillende vogelsoorten, marterachtigen, eekhoorntjes, vossen, konijnen, damherten, het zit er allemaal! Houd er wel rekening mee dat volwassenen een kaartje a € 1,50 nodig hebben voor het gebied.

Wandelaars door de bossen en duinen van de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort

Ongestoord wandelen

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn het domein van de wandelaars, fietsen is hier niet toegestaan. Rondom het gebied loopt wel een uitgebreid net van fietspaden (onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk). En omdat ook honden niet zijn toegestaan in het gebeid, kun je hier ongestoord wandelen. Het leuke daarbij is dat je ook van de paden af mag, zodat je lekker door de bossen kunt struinen. Geen wandeling hoeft hetzelfde te zijn.

Je hoofd leegmaken in de duinen

Ik hou ervan om buiten te zijn. Even je hoofd leegmaken. Ik geniet van alle natuur om ons heen. De Waterleidingduinen zijn mijn favoriet, wandelen daar kan in alle jaargetijden. Het is elk seizoen anders, daardoor blijft het bijzonder. Als je goed om je heen kijkt, zie je veel. In de winter zagen we een keer een vos springen in de sneeuw!

– Mirjam –

Portet van Mirjam met de Amsterdamse Waterleidingduinen op de achtergrond.
2 herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Hertengarantie

In de waterleidingduinen woont de grootste populatie Damherten van Nederland. Grote kans dus dat je er tijdens jouw wandeling een of meerdere ziet. Dat is natuurlijk al een hele ervaring, maar wil je jouw wandeling door de duinen echt speciaal maken, Bezoek het gebied dan tijdens de paartijd in oktober.

Bunker in de Amsterdamse Waterleidingduinen Bunkers in Zandvoort

Historische bunkers

Behalve het grote aantal dieren vind je in het gebied ook veel sporen uit de geschiedenis. Verscholen in de duinen liggen tal van verlaten bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Verschillende bunkers kun je ook bezoeken, maar let op: grote kans dat er ook vleermuizen in wonen. De bunkers maakten deel uit van de AtlantikWall, de 6.200 kilometer lange verdedigingslinie van de Duitsers.

Drone shot van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Waterzuivering in de duinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn het waterwingebied voor de stad Amsterdam. Water uit de rivier de Lek wordt door grote buizen naar de AWD gevoerd, waar het water in een verdeelvijver stroomt. Vanuit hier zakt het langzaam in de duinbodem, waar het na 3 maanden door het duin is gezuiverd en in lager gelegen kanalen vloeit. In de nafiltering op het filterterrein van de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt het water naar drinkwaterkwaliteit gebracht.

Entree van de duinen

De waterleidingduinen zijn geopend van zonsopkomst tot -ondergang. Entree kost €1,50 voor iederen van 18 jaar en ouder. Een kaartje kan gekocht worden bij de ingang of online.

Eten & Drinken

Bij de entree aan de Zandvoortselaan kun je iets eten & drinken bij restaurant Dune aan de Duinrand. Neem je zelf eten en drinken mee, laat dan geen rommel achter en voer de dieren niet.

Met het OV

De Waterleidingduinen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Buslijn 80 stopt bij halte Zandvoortselaan/ Nieuw Unicum.

Parkeren

Parkeren kan tegen betaling bij de ingang van de duinen aan de Zandvoortselaan en bij de ingang in Zandvoort op P De Zuid.