Bunkers in Zandvoort
Er zijn ruim 400 bunkers in Zandvoort, dus ga van de paden af en ga op ontdekkingstocht. Sommige mag je zelfs ook van binnen bekijken.
Er zijn ruim 400 bunkers in Zandvoort, dus ga van de paden af en ga op ontdekkingstocht. Sommige mag je zelfs ook van binnen bekijken.
In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn ongeveer 400 bunkers te vinden. Sommige zijn (deels) verborgen onder het zand en zijn een woonplek voor vleermuizen, andere zijn juist goed te bewonderen. De bunkers zijn in de Tweede Wereldoorlog door Duitsland gebouwd en onderdeel van de Atlantikwall.
Van maart tot en met juni organiseert het Zandvoorts Museum iedere woensdag een bunker- of natuurwandeling met gids in de Amsterdamse Watereidingduinen. De gids vertelt je alles over de geschiedenis van het gebied, de planten die er groeien en de dieren die er leven. Een schitterende wandeling waar je zeker een glimlach op je gezicht van krijgt.
Onderweg naar de bunkers ontdek je het gevarieerde landschap van dit duingebied, die een unieke verzameling aan dieren en planten kent. De gids vertelt je niet alleen alles over deze betonnen kolossen, hij weet ook waar je de meeste kans maakt op het spotten van bijvoorbeeld herten en vossen. Leuk en leerzaam!
In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn veel bunkers te vinden, ongeveer 400. Wil je op eigen houtje deze bunkers ontdekken? Dan is de bunkerroute echt iets voor jou. Deze route loopt langs verschillende verborgen bunkers en start bij de ingang Zandvoortselaan. Meld je onder aan deze pagina aan en we sturen je de route kosteloos toe.
Tijdens de bunkerwandeling liepen we langs betonnen overblijfselen, verborgen in de duinen en overgenomen door de natuur. Tijdens het verkennen van de bunkers kwamen we damherten tegen. Een avontuurlijke route, ideaal voor liefhebbers van natuur en historie!
– Lieve –
De Tweede Wereldoorlog had voor het mooie Zandvoort grote gevolgen. Na de gedwongen evacuatie, in 1942, werd de kustlijn door de bezetter vrijwel volledig met de grond gelijk gemaakt. De gesloopte huizen werden gebruikt als fundering voor het huidige circuit. Er werden bunkers in Zandvoort gebouwd en in de duinen werden lanceerplaatsen voor V1-raketten aangelegd. De werken waren onderdeel van de beroemde Atlantikwall, een verdedigingslinie waarmee de bezetter een aanval vanuit zee dacht te kunnen afslaan. Deze Atlantikwall werd in zeer korte tijd door de Duitsers aangelegd en liep vanaf het noordelijkste puntje van Noorwegen tot aan de Spaans/Franse grens bij Biarritz en was ruim 2600 km lang!
Na de oorlog stond de wederopbouw vooral in het teken van woningbouw en verschenen er vele flats aan de kust. In de jaren vijftig steeg het aantal toeristen weer en groeide Zandvoort uit tot de plaats die het nu is: een belangrijke badplaats. Miljoenen gasten genieten jaarlijks van alles wat Zandvoort als kustplaats te bieden heeft. Veel van de bunkers zijn nu nog steeds in de duinen te vinden. Sommigen (deels) onder het zand verborgen liggen, dus je moet soms wel even zoeken.
Je kunt de Amsterdamse Waterleidingduinen bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Vanaf 18 jaar is een toegangskaartje a € 1,50 verplicht.
Honden, fietsen en andere voortuigen zijn niet toegestaan in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Rolstoelen, loopfietsen en scootmobielen zijn wel toegestaan. Houd er rekening mee dat de bunkers verscholen in de duinen liggen en hierdoor niet toegankelijk zijn voor minder valide personen
Parkeren kan op de parkeerplaats bij de entree van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een dagkaart kost € 2,-.
Bij de ingang van de waterleidingduinen kun je iets eten en drinken bij restaurant Dune aan de duinrand.