4 recreanten in Nationaal Park Zuid-Kennerland omgeven door enkel Konik paarden

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Midden in de Randstad, tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, één van de 20 Nationale Parken in Nederland. Dit 3.800 hectare weids duingebied bevat jonge kalkrijke duinen, brede stranden en fraaie binnenduinbossen.

Schotse hooglander in de NPZK

Beschermd natuurgebied

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een Natura 2000 gebied. Een gebied waarin de dieren en planten worden beschermd om de biodiversiteit te behouden. Het is dus in de eerste plaats uniek natuurgebied, waar je ook in mag recreëren. Zo is er groot aantal kilometers aan verharde fietspaden en uitgezette wandelpaden. Heerlijk genieten met respect voor de natuur.

Interieur van bezoekerscentrum De Kennemerduinen Nationaal Park Zuid-Kennemerland Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Alles wat je wilt weten over Nationaal Park Zuid-Kennemerland vind je bij bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Op een interactieve manier leer je welke dieren en planten in het gebied leven en je kunt zelf een echte (opgezette) wisent zien. Het bezoekerscentrum is gelegen aan de Zeeweg nummer 12 in Overveen, bij ingang Koevlak. Het naastgelegen Duincafe is een fijne plek voor een pitstop. Terwijl jij geniet van jouw kopje koffie, kunnen de kinderen zich uitleven in de speeltuin naast het terras.

Prachtig natuurgebied!

Wij kozen voor een wandeling in het gebied rond het landgoed Duin &Kruidberg in Santpoort-Noord, de z.g. konikroute, zo’n 9 kilometer door een afwisselend bos- en duinlandschap. Vooral het duinlandschap is erg mooi. In het park zijn diverse wandelingen uitgezet .. goed aangegeven, van uiteenlopende duur en zwaarte. Diverse vertrekpunten, bv in Overveen waar het bezoekerscentrum staat. Zeer de moeite waard.

– Serge –

Foto van het landschap in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Dieren in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wisenten op het pad in Nationaal Park Zuid-Kennemerland Download de kaart

Ontmoet de Europese bizon

Tijdens een unieke wandeling over de duintoppen van het Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, sta je ineens oog in oog met een kudde oerrunderen. De Wisenten, de Europese verwanten van de Bizon, staan voor je neus te grazen. Wat een indrukwekkende ervaring om die 2 meter hoge beesten van zo dichtbij te mogen zien. Zeker iets wat je niet snel vergeet. Dus maak die wandeling door hun leefgebied (september-februari) of spot deze oerrunderen vanaf het uitkijkpunt.

Drinkend Konik paard, een van de big five van Zandvoort, in Nationaal Park Zuid-Kennemerland Bekijk de Big Five

Meer dieren in NPZK

Behalve Wisenten kom je in dit gebied nog veel meer dieren tegen. Zo zijn hier bijzondere vogels, vlinders en duinplanten te vinden. Ook kun je konijnen, reeën, damherten en zelfs grote grazers als Konikpaarden, Schotse hooglanders en wisenten tegenkomen. Omdat de natuur zijn beloop wordt gelaten verplaatsen de zandduinen zich continu en verandert het landschap van tijd tot tijd.

Landschapsfoto van de noordduinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Broedseizoen

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is niet alleen een schitterend gebied voor mensen; ook vogels komen er graag. Omdat er veel verschillende vogels in het gebied leven en niet iedere vogel in dezelfde periode broedt, wordt van 1 maart tot 15 juli als broedseizoen aangehouden. Het is juist in die periode heel belangrijk dat je je aan de regels houdt: blijf op de paden, speel alleen waar het mag, klim niet in bomen en blijf met de hond in de gebieden waar dat is toegestaan. Hiermee help je niet alleen om vogels in het Nationaal Park te houden, maar zorg je er ook voor dat de andere diersoorten in alle rust hun jongen kunnen krijgen.

Honden in het park

Honden zijn in het nationaal park niet toegestaan. Maar rondom het  het NPZK zijn voldoende plekken waar je wel met de hond mag komen.

Parkeren

Bij bezoekerscentrum De Kennemerduinen kun je betaald parkeren.

Buitenhuizen

Rondom het Nationaal Park staan verschillende oude buitenhuizen en landgoederen die de moeite van het bezoeken waard zijn.

Toegang

Het gebied mag tussen zonsopkomst- en ondergang betreden worden. Toegang is gratis.