Zandvoort Beach for Amsterdam

Alleen in Zandvoort vind je natuur, circuit, strand en dorp op loopafstand van elkaar. En iedere kern heeft haar eigen, bewogen geschiedenis. Een historie die bol staat van veranderingen. Eén die keer op keer het aanpassingsvermogen van de kustplaats laat zien. Van vissersdorp naar kuuroord, van kuuroord naar verdedigingslinie en van oorlogsgebied naar de toeristische destinatie zoals we deze nu kennen.


Vissersdorp naar toeristendorp

Net als vele andere kustplaatsen is Zandvoort van oorsprong een echt vissersdorp. De mannen voeren vanaf het strand de zee op om dagen of weken later terug te keren met een ruim vol handelswaar. Op het strand werd de vis in manden gedaan en via het Visscherspad naar Haarlem gebracht, waar de vis in de Vishallen werd verhandeld. Meer over de Zandvoortse visserij




Kuuroord Zandvoort

Tegelijk met opkomst van badhuizen in Engeland werd aan het begin van de 19e eeuw de heilzame werking van de zee ontdekt. Dit betekende een omslag voor Zandvoort. Het dorp veranderde langzaam van vissersdorp naar kuuroord voor, met name, de rijken uit binnen- en buitenland. De bekendste bezoeker uit die tijd was Keizerin Sissi van Oostenrijk. Op de huidige boulevard bij het Fenemaplein vind je buste van haar. Meer over Sissi in Zandvoort




Opkomst van het kusttoerisme

De in gebruik name van het Zandvoortse treinstation aan het eind van de 19e eeuw zorgde voor een directe verbinding met Haarlem en later met Amsterdam. Dit zorgde voor een enorme impuls voor het badtoerisme en het begin van het toeristendorp zoals we die nu kennen.




Autosport in Zandvoort

Bij een florerende badplaats past een autoracebaan, aldus de toenmalige burgemeester Van Alphen. Circuit Zandvoort begon in 1939 als een stratencircuit in Zandvoort-Noord. Tijdelijke houten tribunes boden plaats aan de toeschouwers terwijl de bolides door de nog in aanbouw zijnde wijk raasden.




Van stratencircuit naar Paradestrasse

Hoewel de Tweede Wereldoorlog de kustlijn van Zandvoort voorgoed veranderde, bood dit voor burgemeester Van Alphen een kans zijn droom van een permanent circuit te realiseren. Met het puin van de gesloopte gebouwen als fundering, begonnen de Duitsers aan een ‘paradestrasse’. Die straat vormt nu het rechte stuk langs de hoofdtribunes van het Zandvoortse circuit.

Lees meer over de groei van stratencircuit tot internationaal geroemd F1 circuit.




Atlantikwall

De Tweede Wereldoorlog zorgde niet alleen voor een verwoeste boulevard. Het heeft ook een grote invloed gehad op de natuur rondom Zandvoort. Als onderdeel van de Atlantikwall werden door verspreid in de duinen honderden bunkers gebouwd. Verschillende hiervan kun je nog altijd bezoeken alleen of met een gids. Meer informatie over de bunkers in Zandvoort 




Hannie Schaft

Behalve de bunkers, zijn er meer sporen van de oorlog terug te vinden in de duinen. De Eerebegraafplaats in de Kennemerduinen is de laatste rustplaats van 373 verzetsstrijders, waaronder van Hannie Schaft, het meisje met het rode haar.