Circuit Zandvoort
Onlosmakelijk verbonden met Zandvoort is Circuit Zandvoort. Een legendarisch en internationaal geroemd circuit met een historie die ruim 70 jaar teruggaat. Nog steeds vinden er jaarlijks tientallen evenementen plaats die tienduizenden fans in vervoering brengen. Naast diverse spectaculaire nationale autosportevenementen kent de kalender ook internationale hoogtepunten als de Jumbo Racedagen driven by Max Verstappen, de Masters of Formula 3 en sinds 2021 is ook de Formule 1 neergestreken op Circuit Zandvoort.
Wie Zandvoort zegt, zegt meteen strand en racen. Een badplaats met een eigen circuit. Dat is eigenlijk best uniek. Vanaf het strand steek je de boulevard over en je staat op het asfalt. Zonnebrandolie en motorolie. Het is een perfecte combinatie.
Plattegrond Circuit Zandvoort
Wat in 1939 begon als een tijdelijke racebaan over de huidige Van Lennepweg, Van Alphenstraat en door het huidige Center Parcs Parc, is in de loop der jaren geworden tot het huidige Circuit Zandvoort. Een unieke racebaan van 4,3 kilometer door de duinen van Zandvoort. Inclusief de laatste verbeteringen voor de Dutch GP is de baan in totaal 6 keer aangepast.
Kan ik het circuit bezoeken?
Wat veel mensen niet weten is dat je het circuit vaak kunt bezoeken om een kijkje op het terrein te nemen. Als er geen evenementen op het circuit zijn, kun je vanaf de hoofdtribune de baan bekijken. En regelmatig kun je ook het binnenterrein bezoeken. Bijvoorbeeld voor een kop koffie bij Bernies Bar & Kitchen met uitzicht op de baan of om zelf virtueel te racen bij Racesquare.
De beste plekken op het circuit
Bezoek je een race op Circuit Zandvoort, dan wil je natuurlijk de plek plek langs de baan. Goede plekken zijn bij de chicane, waar je de raceauto's in volle glorie kunt bewonderen. Maar uiteraard ook de hoofdtribune bij het uitkomen van de kombocht en langs het rechte stuk, waar de bolides in volle vaart voorbij schieten en je met je neus op de start-finish zit.
Historische Circuit Zandvoort
Het glooiende Old School-circuit in de prachtige duinen spreekt tot de verbeelding. De Tarzanbocht, de Arie Luyendijkbocht, de grindbakken langs de baan. Ze roepen nostalgische gevoelens op. Harten gaan sneller kloppen. Tot in de jaren '80 werden op Circuit Park Zandvoort (CPZ Zandvoort) nog officiële Formule 1-races gereden. Met de legendarische Niki Lauda in augustus 1985 als een-na-laatste winnaar van de Grand Prix Zandvoort.
Dat de nostalgie rondom de historische races op het CPZ nog altijd leeft in Zandvoort, wordt duidelijk tijdens de Historic Grand Prix. Schitterende bolides van weleer gaan in het eerste weekend van het jaar de strijd met elkaar aan op Circuit Park Zandvoort om op de zaterdag in een parade vanaf het CPZ Zandvoort door te trekken.
CPZ: nog steeds populair
Door het succes en de populariteit van Max Verstappen hebben het circuit en de autosport weer helemaal de wind mee. Bezoekersaantallen van 125.000 op de race-evenementen zijn echt geen utopie. Tijdens de jaarlijkse Jumbo Racedagen met Max Verstappen verwelkomt Zandvoort al makkelijk 100.000 dagtoeristen. Deze aantallen zullen tijdens Formule 1 naar verwachting nog hoger zijn.
Nog steeds vinden er jaarlijks tientallen evenementen plaats die tienduizenden fans in vervoering brengen. Naast diverse spectaculaire (inter-)nationale autosportevenementen kent de kalender ook verschillende andere evenementen. De Runner’s World Zandvoort Circuit Run bijvoorbeeld, waarbij tienduizenden hardlopers over het asfalt gaan, het strand trotseren en via het dorp de finish voor de circuittribune passeren.
Zandvoort, beachforracing
Geschiedenis van Circuit Zandvoort
De geschiedenis van Circuit Zandvoort voert terug naar de jaren '30 van de vorige eeuw. Zandvoort is dan een badplaats vol allure en jetset. De strandstad floreerde en volgens de toenmalige burgemeester Van Alphen paste de autoracesport daar goed bij. In eerste instantie wordt er in Zandvoort een stratencircuit gevormd, maar Van Alphen blijft ervan overtuigd dat een permanent circuit een aanwinst voor de badplaats is. Omdat de bouw van dit permanente circuit te kostbaar was, vonden de races plaats op een stratencircuit in het nog in aanbouw zijnde noorden van Zandvoort. Langs het traject werden houten tribunes gebouwd en op 3 juni 1939 vonden de eerste races op het stratencircuit plaats. Dit waren tevens de eerste autoraces in Nederland.
© Circuit Zandvoort
Circuit Zandvoort als 'Paradestrasse'
Nog geen jaar later ligt Zandvoort er echter heel anders bij. De Tweede Wereldoorlog is uitgebroken en de badplaats raakt zwaar beschadigd. Vanaf 1942 is het strand verboden terrein en veel hotels en resorts worden gesloopt. Ondanks de Duitse bezetting blijft Van Alphen vasthouden aan zijn plannen voor een permanent circuit. Hij weet de Duitse bezetter te overtuigen om een ‘paradestrasse’ aan te leggen. Een lange, brede weg waarop de Duitsers konden paraderen wanneer ze de oorlog hadden gewonnen. De Duitsers zijn enthousiast en met het puin van de hotels wordt een lange, brede straat aangelegd. Van Alphen had echter alles van tevoren uitgedacht want de ‘paradestrasse’ vormt uiteindelijk het rechte eind van Circuit Zandvoort. De resten van de verwoeste huizen en gebouwen werden gebruikt als fundering voor het wegdek van het circuit. Toen Nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd lag er dus al een aanzienlijk deel van het circuit, zij het ongeasfalteerd. In 1948 wordt er begonnen met de bouw van Circuit Zandvoort waarbij het puin van de hotels met asfalt bedekt wordt. Datzelfde jaar vindt de eerste Grand Prix plaats en vanaf 1950 staat de Grand Prix van Nederland op de officiële Formule 1-kalender.
Legendarische races
Sindsdien zijn er verschillende legendarische races verreden. Tussen 1948 en 1985 is er 34 keer een Grand Prix verreden, met grote namen als Alain Prost en Jackie Stewart als winnaars. In 1985 werd uiteindelijk de laatste Formule 1-race op Zandvoort gereden waarbij de Oostenrijker Niki Lauda zijn laatste Grand Prix uit zijn carrière won. Dit betekende allerminst het einde van het circuit. Het werd wederom verbouwd en biedt al jarenlang plaats aan diverse internationale raceklasses zoals de DTM, Blancpain GT series en Formule 3. Een must-see voor de liefhebbers van de raceauto's van weleer is de jaarlijks terugkerende Historic Grand Prix. In het eerste weekend van september gaan de mooiste racewagens uit verschillende decennia van de vorige eeuw de strijd met elkaar aan en kun je zelf ervaren hoe het er in de beginjaren van de Formule 1 aan toe ging. Als kers op de taart trekt de stoet oldtimers op zaterdagavond van het circuit naar het dorp om in het centrum plaats te nemen, zodat bezoekers deze bolides van dichtbij kunnen bewonderen. In 2021 keerde de Dutch Grand Prix na 36 jaar afwezigheid weer terug op het Zandvoortse Circuit.
© Circuit Zandvoort
Ontdek Zandvoort
Waar veel circuits ver van de dichtstbijzijnde stad liggen, vind je Circuit Zandvoort op loopafstand van het centrum van het dorp. Binnen 10 minuten lopen sta je in hartje Zandvoort tussen de winkels en terrassen.
Horeca in Zandvoort
Of je nu zelf hebt gereden of een evenement op het circuit hebt bezocht: na een dagje circuit heb je honger. Op het circuit terrein zelf vind je Bernie's Bar & Kitchen waar je iets kunt eten en drinken en Mickey's bar voor een gezellige borrel. Maar natuurlijk kun je ook iets eten en drinken in het Zandvoort centrum of op het strand. Het ligt tenslotte om de hoek.
Winkels in Zandvoort
Zandvoort staat weliswaar niet direct bekend als shopping dorp, maar we hebben zeker verschillende unieke winkels. In de drie hoofdwinkelstraten, de Kerkstraat, de Grote Krocht en de Haltestraat, vind je voldoende leuke kledingwinkels, souvenirwinkels en delicatesse zaken. En omdat de winkels afgewisseld worden met gezellige terrasjes, hoe je niet ver te lopen om op adem te komen.
Parkeren
Behalve op het circuitterrein heeft Zandvoort meer dan voldoende parkeerplek beschikbaar. Parkeer in de garage in het centrum of onder Holland Casino, parkeer langs de boulevard of zet jouw auto neer op een van de parkeerterreinen rondom het centrum. Houd er rekening mee dat tijdens de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix Zandvoort zo veel mogelijk autovrij is. Alleen met een doorlaat bewijs kun je met jouw auto Zandvoort binnen komen.
LET OP: Vanaf 1 juli 2022 geldt een nieuw parkeerbeleid en kun je nergens meer gratis parkeren.
Lees hier meer over de parkeerterreinen, -kosten en -locaties.
Overnachten in Zandvoort
Zandvoort is een toeristisch dorp en heeft daarom voldoende accommodaties om heerlijk te verblijven na een dag op het circuit. Bekijk de verschillende hotels met zeezicht, charmante B&B's, groepsaccommodaties en appartementen