Zandvoort Beach for Amsterdam

Authentiek Zandvoort: Sloppies

In het dorp zijn nog tal van sporen uit de visserstijd te vinden. Je kunt heerlijk slenteren door de kleine straatjes achter het strand, ‘sloppies’ geheten, waar je naast de oude vissershuisjes ook prachtige, witte en zandkleurige villa’s met erkers, kantelen, veranda’s en namen als Land’s End, Hendrika en Zeezicht kunt bekijken. In de Rozenobelstraat vind je het kleinste vissershuisje van Zandvoort. Het is zonder de aanbouw slechts vier bij vier. De bewoners leefden in zulke huisjes met soms wel zes of meer mensen. Vader en moeder of opa en oma lagen in de bedstee, het kroost sliep op de grond of op het zoldertje. Omdat dit huisje naar de huidige maatstaven te klein was, diende het jarenlang als garage voor een Fiatje. Pas nadat de aanbouw eraan gezet werd, kon er weer iemand wonen.


Boek een wandeling door de Sloppies met gids.




Ruim 1900 jaar geleden was de zeespiegel een heel stuk lager. Aan de kust, op de uitgestrekte strandvlaktes, had de wind vrij spel en door grote zandverstuivingen ontstonden de jonge duinen. Hier vestigden zich al spoedig een klein aantal vissers waar in 1100 het dorp Sandevoerde ontstond. ‘Sande’ betekent de duinen of het zand. Een ‘Voerde’ of ‘Voorde’ is de aanduiding van een doorwaadbare plaats.


 


Door het stuivende zand was de grond moeilijk te bewerken en niet geschikt voor de teelt van gewassen. Daarentegen was de zee rijk aan allerlei soorten vis, zoals kabeljauw, schelvis, schol, schar en vooral haring. De korte afstand tussen de visgronden en de kust maakte het mogelijk om met zeer primitieve scheepjes de visserij te beoefenen. Men viste met een open vissersboot, de slabbert of slapbuis geheten.




Door zijn geïsoleerde ligging heeft Zandvoort relatief lang in rust en armoede geleefd. Het leven bestond eeuwenlang voornamelijk uit vissen, stropen of aardappels (duinpiepers) telen. Na de aanleg van de haven van IJmuiden in 1870 en de opkomst van badgasten was het rond de eeuwwisseling gedaan met de grote visserij. Keizerin Elisabeth van Oostenrijk (Sissi) was één van de beroemdste badgasten die de gezonde zeelucht ontdekte.