Springende meisjes, 1964
Beeldhouwwerk: Springende meisjes, 1964
Materiaal: Brons
Sokkel: natuursteen
Plaats: Plantsoen Kromboomsveld
Beeldhouwer: Nel Klaassen (1906-1989)
Er staan veel beelden in de plantsoenen en open ruimtes van Zandvoort. Vooral in de jaren zestig zijn er ettelijke beeldhouwwerken aangekocht. De initiatiefnemer voor deze massale aanschaf was destijds gemeentesecretaris W.M.B. Bosman. De kunst financierde men uit de begrotingspost “gemeentelijke verfraaiingfonds” .
Vandalisme
Eén van de beelden die door de gemeente zijn gekocht is het bronzen beeld van de Zandvoortse kunstenares Nel Klaassen. Het kunstwerk was door haar ontworpen om het van meerdere zijden te bewonderen. De gemeente koos een goede plek uit en plaatste het beeldhouwwerk in het plantsoen, hoek Kostverlorenstraat/Julianaweg. Door vandalisme is het beeld tot 2 keer toe van zijn sokkel getild. De beschadigingen waren dusdanig dat de kunstenares aan de gemeente voorstelde om de sculptuur te verplaatsen naar de binnentuin van het voormalig Cultureel Centrum. Er kwam geen akkoord en Nel Klaassen besloot aan Koningin Juliana, waar ze goede connecties mee had, een brief te schrijven om te bemiddelen. Uiteindelijk werd het bronzen beeld in 1981 in het trappenhuis van het Raadhuis geplaatst. Tot 6 oktober 2008 heeft het beeld daar altijd gestaan. Op verzoek van een kunstlievende inwoonster is het bronzen beeld herplaatst in het plantsoen, hoek Kromboomsveld/A.J.v.d. Moolenstraat. Het fraaie beeldje is terug waarvoor het uiteindelijk ontworpen is. De springende meisjes zijn weer van alle kanten te bewonderen.
Nel Klaassen
Beeldhouwster Nel Klaassen woonde vanaf 1952 met haar echtgenoot Jaap Bouhuijs in het huis met de mooie mozaikmuur aan de Boulevard Paulus Loot. Klaassen heeft zich niet alleen gespecialiseerd in beelden, ze ontwierp ook scheepsinterieurs van de Holland Amerika Lijn en Rotterdamse Llyod. Daarnaast maakte ze, keramiek, gobelins en mozaïeken. Op 26 jarige leeftijd won ze de ‘Prix de Rome’ voor monumentale en versierende beeldhouwkunst.